ebookreaders advies beste koop


Welke ebook bestandsformaten bestaan er?

bebook mini ereader
op een ereader kan je elektronische boeken (ebooks) lezen.

Net zoals muziek beschikbaar is in formaten als mp3, wav, ogg, aac, en nog vele andere formaten zijn ook ebooks beschikbaar in verschillende bestandsformaten. Hoewel er tientallen formate bestaan, zijn er maar een paar zeer populair.


Top 3 bestandsformaten

Nummer 1: EPUB

Het epub formaat is op dit moment hét meest populaire ebook bestandsformaat. Alle online boekenwinkels (behalve Amazon) geven hun ebooks minimaal uit in dit epub formaat. Sommige, maar steeds minder, geven daarnaast ook nog hetzelfde boek uit in een ander formaat. Meestal is dit pdf. Epub staat voor electronic publishing. Het is een "open" en gestandaardiseerd formaat.

Ebup is vanwege een aantal factoren zo populair geworden bij uitgevers. Epub kan beschermd worden tegen kopieeren met ADE/DRM, het is een licentievrij formaat (men hoeft geen licentiekosten af te dragen), en epub kent tekst reflow, wat een esssentiele eigenschap is bij ereaders.

Epub is een ge-zipte collectie bestanden. De boeken zijn opgeslagen in xhtml bestanden, de vormgeving is beschreven in een css bestand. Epub en webpagina's hebben dus haast dezelfde indeling.

Nummer 2: PDF

Tot voor kort was pdf het populairste formaat voor eboeken. Het grote nadeel van pdf dat het geen text reflow kent. Ebooks kunnen met ADE/DRM beschermd worden tegen kopieeren.

Nummer 3: TXT

Dit is het oudste bestandsformaat en is niet specifiek gemaakt voor eboeken. Een .txt bestand bestaat alleen maar uit letters, cijfers en leestekens. Buiten de "nieuwe regel", is er geen opmaak beschikbaar zoals vet, cursief, kopjes etc. Hierdoor zijn .txt bestanden enorm klein in omvang. Vrijwel iedere ereader ondersteund dit bestandsformaat. Dit formaat ondersteund geen illustraties/foto's.


Speciaal: azw van Amazon

Amazon, de bekende online webshop die in de verenigde staten is gestart maar inmiddels ook in Europ vestigingen heeft, biedt haar boeken niet aan in het .epub formaat. Dit in tegenstelling tot alle andere online boekenwinkels. Amazon heeft een eigen "proprietary" formaat bedacht wat gebaseerd is op het .mobi bestandsformaat, de verschillen zijn miniem maar de DRM besherming is afwijkend t.o.v. mobi. De ebookbestanden van Amazon hebben de extensie .azw.

Geen enkele draagbare ereader kan dit formaat lezen. Men doet dit bewust om de verkoop van haar eigen ereaders, de Kindle, te stimuleren. Het azw formaat is een typisch voorbeeld van een "gesloten" formaat. Niemand mag het toepassen, het is eigendom van Amazon. Wil je eboeken van Amazon lezen dan zal je hun ereader moeten kopen. Amazon stelt wel programma's / apps ter beschikking waardoor haar ebooks ool op een pc, mac, of 3G telefoon te lezen is. Conversieprogramma's zoals Calibre kunnen ebooks van Amazon niet converteren naar het epub formaat. Dit komt omdat met DRM beschermde ebooks niet door dit soort conversieprogramma's gelezen kunnen worden. Natuurlijk zijn hier "workarounds" beschikbaar. Als je een beetje zoekt via Google kan je lezen hoe deze DRM er af te halen is, en dan is conversie naar epub wel mogelijk.


CHM

Dit formaat is van Microsoft en wordt gebruikt om de helpbestanden in op te slaan. Het is gebaseerd op html.

LIT

Dit is een formaat van Microsoft die voorzien is van DRM voor haar Microsoft reader programma.

HTML

HTML of Hypertext Markup Language is het formaat waarin webpagina's opgeslagen zijn. Eventueel kan met een css bestand de opmaak bepaald worden, hoewel dit ook in het html bestand zelf ook mogelijk is.

OPF

Dit is een "open" bestandsformaat die gebruik maakt van XML bestanden en gemaakt door E-Book Systems.

PDB

Dit is een formaat van Palm (is inmiddels gekocht door HP). Het is een algemeen database container formaat.

PRC

Dit is het mobipocket formaat. Maar het kan ook de extensie .mobi hebben. Het formaat is gebaseerd op de Open Ebook standaard en maakt gebruik van XHTML structuur.

BBeB

Dit formaat werd tot 2009 gebruikt door Sony voor de ebooks die zij uitgaf. De bestandsextensies zijn .lrf en .lrx

fb2

Fiction Book is een op XML gebaseerde bestandsstructuur die erg populair is in Rusland. Het grootste nadeel is dat een ebook als één bestand wordt opgeslagen.